Translate

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Piispan puhuttelussa

Oli siellä muitakin. En ollut yksin. Me istuttiin ja kuunneltiin. Tai siis monet istui ja kuunteli silloin, kun annoin aamupalaa lapsille siinä etuteltassa, ja kuuntelin toisella korvalla, kun Suviseurojen avajaiset kuuluivat, siitä pallomankasta. Suviseuroissa voi kuunnella alueelle rakennetuista kaiuttimista, jos sattuu hyvin kuulumaan, tai sitten voi säätää pallomankasta kanavan sille taajuudelle, josta koko kesän tulee kaikkien kesäseurojen ohjelmat.

Alkuun lauloivat tuttuun tapaan suvivirren. Toivottivat kaikki tervetulleeksi. Tänä vuonna puhuivat siitä ilosta, minkä uskominen tuo.

Tuli piispan vuoro. Joka vuosi piispa on saanut kutsun avajaisiin. Vähän jännitti. Antaakohan uskoa niin kuin ennen? Piispa puhui paimenista, ja siitä ilosta, minkä enkelien viesti toi heille. Yhtäkkiä kesken aamutohinan, kuulen kysymyksen: ”Ystäväni, millä tulilla sinä lämmittelet?”

Tämän härdellin keskellä havahdun. Tässä minä lämmittelen. Pallomankan ääressä. Tässä on minun nuotioni. Ostin sen kolmellakympillä. Poski alkaa kastua. Tänne me taas tultiin, pakattiin kaikki tarvittavat. Selvittiin automatkasta. Saatiin leiri levitettyä.

Kun täältä kohta mennään kotiin, ei sammu nuotio vieläkään. Voin aukaista läppärin, ja viritella tulet taas. Kuunnella niitä, mistä kuuli vain pätkän.

Ei tultu turhaan. En olisi jaksanut ollenkaan. Jos äiti olisi saanut päättää, tänä vuonna oltaisi jääty kotiin. Niin hirveä työ, pakkaaminen, pyykkäys ja muistaminen. Ei maltettu jäädä pois. Kun kesän alussa lapsilta kysyttiin toiveita, että mitä kesällä haluatte tehdä, oli vastaus yhteinen – ainakin Suviseuroihin.

Avajaiset päättyivät. Aamupala saatiin syötyä. Siinä samalla etutelttaa raotti kysymys: ”Äiti. Silloin, kun se pieni poika vei ne eväät, ne viisi leipää ja kalat. Ni oliko silloinkin niinku Suviseurat?”
Lämmitteleekö nuokin?

Mietin alkavaa päivää… Virittelisinkö tulet?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti