Alan päästä yhteen niistä aiheista,
miksi koko blogia halusin alkaa
kirjoittaa.
Haluaisin kertoa koko maailmalle,
miten tavallisessa perheessä,
siis ei missään erityispedagogisessa oppimisympäristössä, eikä terapiassa, laitoksessa, vaan ihan tavallisessa kodissa, tavallisten lasten kanssa voidaan helpottaa visualisoimalla vaikeita asioita.
Itse en ole tätä keksinyt. Olen saanut vinkkejä, esim. Tampereen kaupungin Neptunus-hankkeesta, joka muutama vuosi sitten piti meille vanhemmille mukavia tietoiskuja. Kuitenkin on niin, että harvoin löytyy omalle perheelle täydellisen sopivaa, valmista materiaalia. Projektin antia on muutoinkin nettisivuilla edelleen saatavana.
Aloittelevan bloggarin piikkiin menee kuvan huono laatu, mutta jos joku osaa kertoa miten pdf-tiedostosta saa jpg:n, ilahdun kovasti ja vaihdan kuvan parempaan.
Kodissa on paljon tehtäviä, jotka ovat vaikeita. Vessan siivoaminen on vaikeaa. Ihmetellä voi vaikka sitä, että minkä ikäinen lapsi voi oppia siivoamaan veskin? (Juu tiedän, että joissain kodeissa lasten ei tarvitse osatakaan mitään, mutta meidän kodissa on tarkoituksena, että kun aikanaan täältä omillensa lähtevät, niin peruselämänhallintataidot olisi jossain määrin kotona opittu. Ja näin ei tarvitse olla muilla.)
Meillä on ollut monenlaista työntekijääkin, aikuisia palkattuja, ja homma "veskin siivous" on aika hankalaa myös aikuiselle. Yllättävän monta työvaihetta. Tässä työohjeessa vaiheita on 22. Tarkemminkin olisi voinut laittaa.
Lapset haluavat tehdä oikein. Lapset haluavat tehdä hyvin. Monet lapset myös saavat onnistumisen elämyksiä asioista, jotka ovat ensin tuntuneet vaikeilta.
Monta kertaa asiaan ryhtyminen on vaikeaa. Seuraavat hankaluudet tulevat siitä, että ei oikein tiedä mistä aloittaisi, ja mitä tässä nyt sitten pitää tehdä.
Ihastuin kuvien käyttöön heti, kun niistä kuulin. Tässä tulee myös homman palasteleminen, OSITTAMINEN, samalla hoidettua. On vaikeampi ymmärtää komennus: SIIVOA VESKI, kuin tehdä pikkujuttuja, joista on selkeä info. Lukutaitokaan ei ole pakollinen.
En halua alkaa esiintyä kasvatusviisastelijana. Tätä iloa haluan kuitenkin jakaa.
Kuvat kertovat niin paljon! Kun ehdin, teen näitä tänne lisää.
Jos innostuit, valtava kuvapankki on Papunetin sivuilla.
Jos ne sivut tuntuvat kömpelöiltä, loistava tapa tehdä ohjekuvia on myös yhdistelmä Word ja Googlen kuvapankki. Niitä ohjetauluja en voi julkaista täällä tekijänoikeussyistä.
Kun kerkiän, selitän joku päivä pikapiirtämisestä. Se vasta loitava työkalu onkin! Siitäkin kuulin äitigollegalta, serkultani. Olen siitä hänelle kiitollinen!
Auttaisikohan tämä kuva ketään muuta?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti